Когато лидерите на Европейски съюз /ЕС/ се срещнат на предстоящата среща

...
Когато лидерите на Европейски съюз /ЕС/ се срещнат на предстоящата среща
Коментари Харесай

Две войни заплашват да претоварят европейските лидери

Когато водачите на Европейски съюз / Европейски Съюз / се срещнат на идната среща на върха , те евентуално ще упорстват, че могат да се оправят по едно и също време с войнaта в Украйна и в Близкия изток , като в това време наблюдават деликатно напрежението сред Косово и Сърбия , написа „ Politico ”. Всичко това би трябвало да се приема с известна доза нерешителност . Конфликтът сред Израел и „ Хамас “ от ден на ден измества Украйна от политическата сцена и внимание, а срещата безспорно ще бъде доминирана от вихъра на европейските водачи, които сега са мощно ангажирани с Близкия изток и борбата за Газа.

„ Ясно е, че спорът в Близкия изток хвърля известна сянка върху това, което се случва в Украйна, “, съобщи през вчерашния ден белгийският министър-председател Александър де Кроо .

Въпреки упоритостите на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да трансформира Европейски Съюз в „ геополитическа “ мощ, двата спора слагат на тестване границите на външнополитическия обсег на Европейски Съюз, изключително откакто европейските водачи изпитват усложнения да съгласуват позициите си във връзка с Израел . Дори на пръв взор безобидният въпрос да се призове за пауза в спора, с цел да се разреши на филантропичната помощ в Газа, провокира комплициран дипломатически „ валс “. Макар че има подтик в тази посока, воден от настоящия испански министър-председател Педро Санчес, Германия и други страни са резервирани към всеки апел за дълготрайно преустановяване на бойните дейности, което може да се преглежда като накърняване на правото на Израел да се бори с ислямистките бойци от „ Хамас “.

Нападението на Русия против Украйна при започване на 2022 година беше исторически преломен миг за европейската сигурност и външна политика. Шоковият резултат от пълномащабната инвазия на европейска земя докара до невиждана взаимност с украинците, европейско единение в изправянето против съветската експанзия и вероятността за участие на Киев в Европейски Съюз. Но макар че спорът в Близкия изток има сходни далечни последствия, към този момент страните от Европейски Съюз не демонстрират сходно единение , като водачите се притесняват и от вътрешнополитическо разделяне сред произраелски и пропалестински лагери, както и от други последствия като офанзиви на бойци и всеобщи улични митинги.

Неотдавнашните терористични офанзиви във Франция и Белгия ускориха чувството за риск . Темата за може да бъде употребена от крайнодесните партии преди европейските избори през юни идната година. В Белгия, където националните избори се организират в един и същи ден с европейските избори, крайнодясната партия „ Фламандски интерес “ към този момент е най-голямата партия, която в този момент се възползва от пропуските в сигурността на страната преди терористичната офанзива, при която починаха двама шведски футболни почитатели.

Да не забравяме Украйна

Справянето с двата спора ще бъде сложна задача , счита Луиджи Скациери от Центъра за европейска промяна, мозъчен концерн.

„ Европейски Съюз ще би трябвало да разпредели вниманието и финансовите си запаси сред Украйна и Газа. Украйна ще остане в сянка и за Европейски Съюз ще бъде по-трудно да се съгласи да даде огромни суми макроикономическа и военна помощ на Киев, “, твърди специалистът.

Срещата на върха се чака да провокира нов спор за това по какъв начин да се финансира отбранителната промишленост на блока. Това включва и разискване на това по какъв начин да се структурира разширението на Европейския механизъм за мир – извънбюджетен паричен фонд от 20 милиарда евро, който към момента не е публично подписан и признат от водачите.

Вероятно изтъквайки раздвоения фокус на фона на разтърсванията в Близкия изток, Украйна ускорява апелите освен за повече помощи и оръжия, само че и за това западните страни да усилят внезапно вложенията си във военно съоръжение, изключително в муниции и противовъздушна защита. Очаква се украинският президент Володимир Зеленски още веднъж да упорства пред водачите на Европейски Съюз за това по време на срещата. Най-верните поддръжници на Украйна в Европейски Съюз – Полша и балтийските страни, също предизвестяват своите западноевропейски сътрудници да не изпускат от взор бойните дейности на изток от Европейски Съюз.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР